Een verandering die stand houdt!

Een verandering die stand houdt!

Duwen en trekken

Als zwarte band judoka weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om de ander uit balans te krijgen als voorwaarde voor een effectieve worp. Duwen en trekken is een manier om de ander uit evenwicht te krijgen. Op het moment dat mij dit gebeurt zal ik me opnieuw moeten verhouden tot de situatie. Vanuit een toestand die ongemakkelijk voelt, ga ik weer op zoek naar een stevige positie. Zal ik een nieuw standpunt moeten innemen.

Met andere woorden, om een nieuw evenwicht te vinden moeten we soms eerst uit balans worden gebracht. Dan ontstaat er een alertheid en scherpte die ons helpt oog te krijgen voor een nieuwe oriëntatie. In het TransforMissioneel Coachen spreken we over het creëren van een trek- en duwbeweging bij het begeleiden van veranderprocessen.

Droom en urgentie

In de praktijk zien we dat een gewenste ontwikkeling vaak wordt ingezet door een uitnodigend ideaal te schetsen. Dat is een belangrijk en noodzakelijk onderdeel van een veranderingsproces. Toch is de kans om onderweg te stranden groot als niet gelijktijdig wordt uitgegaan van een diepgevoelde urgentie of heilig ongenoegen over de huidige status quo. Binnen het TransforMissioneel Coachen zijn ‘pijn’ en ‘verlangen’ twee kanten van dezelfde medaille. Om te ontwikkelen hebben we niet alleen iets nodig wat ons trekt (een droom). We hebben ook iets nodig dat ons duwt of drijft (een urgentie). In het begeleiden van veranderprocessen staan we binnen onze coachopleidingen uitgebreid stil bij de dynamiek die ontstaat door deze duw- en trekkracht.

De plek der moeite

Omdat de duw-beweging in de praktijk nogal eens wordt veronachtzaamd leiden we de ander in het coachen bewust naar de ‘plek der moeite’ of anders gezegd ‘de woestijn’. Voor velen zal dit een negatieve ondertoon hebben. Maar de woestijn staat hier symbool voor bezinning, reflecteren en met andere ogen kijken naar de werkelijkheid. Het is het gebied waar we stil staan bij de noodzaak en de urgentie van de gewenste verandering. Vaak komt deze urgentie voort uit onvrede over diep gekoesterde waarden die niet worden vervuld of de wens om een betekenisvolle bijdrage te leveren in een omgeving waar die bijdrage niet wordt gewaardeerd. Op de ‘plek der moeite’ voelen we onze idealen en wensen schuren met de rauwe werkelijkheid en worden we ons bewust van de reden waarom we -al dan niet- willen veranderen en waar dat ten diepste mee te maken heeft.

Het Beloofde Land

De plek der moeite geeft ons zo een beter zicht op onze dromen. Het geeft perspectief en maakt leren leuk. Het confronteert, maar geeft tegelijkertijd nieuwe inzichten en verrassende ontdekkingen. Zo verandert de ‘plek der moeite’ in het ‘beloofde land’. Op deze plek dagen we de ander uit om tot leren en ontwikkelen te komen (meesterschap). Door te duwen en te trekken helpen we de ander een nieuw balans te vinden in overeenstemming met de eigen identiteit en missie (authenticiteit). We richten ons op het creëren van innerlijke stevigheid als voorwaarde om je eigen weg te kunnen volgen in relatie met anderen (verbondenheid).

Ervaar het zelf!

Ben je niet bang om uit evenwicht te raken en wil je een volgende stap maken in je persoonlijke en professionele ontwikkeling? Volg dan een van onze coachopleidingen #NOBCO (basis, foundation en practitioner) rondom de kernwaarden: meesterschap, authenticiteit en verbondenheid.

Opleiding & Training

 

Contactgegevens

Telefoon
0900 – 09 30

E-mail
info@cc-excellence.nl

Postadres
Postbus 660
9200 AR Drachten

Opleidingslocaties
Polanerbaan 13H Woerden
Amersfoortsestraat 20 Soesterberg
Vennenpad 5 Nunspeet
Hezenberg 6 Hattem
Morra 2 Drachten

Kamer van Koophandel
50973045